Den 18 maj är den Internationella museidagen. Då vill vi passa på att särskilt uppmärksamma våra ideellt drivna järnvägsmuseiföreningar, som bevarar historien om våra svenska järnvägar och levandegör detta minne i många fall genom att hålla igång museijärnvägar och även i trafik på det svenska statsbanenätet.  

Bevarandet av svensk järnvägshistoria har en för många kanske oanat lång tid bakom sig. Statens Järnvägar var förutseende nog att börja tänka i sådana banor redan på 1910-talet, vilket i förlängningen leder till det järnvägsmuseum som idag finns i Gävle. 

Privatpersoner med järnvägsintresse samlades i organiserad form redan 1958 och detta sår fröet till den aktivism för bevarande av vår järnvägshistoria som idag yttrar sig i ett flertal museijärnvägar, muséer av olika slag och arrangörer av utflykter med veterantåg. Även spårvägarna har sina entusiaster och det finns ett flertal möjligheter att åka även med spårvagn från äldre dagar. 

Det läggs hundratusentals timmar av frivilligt arbete varje år på att möjliggöra för allmänheten att ta del av och resa med dessa äldre tåg, ofta 100 år gamla eller mer, och på det viset bevara och levandegöra hur resandet gick till förr. Arbetet som görs spänner från att kunna utföra underhåll och rekonstruktioner på expertnivå av teknologi ibland helt utan understöd eller allmänt spridda kunskaper i dagens samhälle, till att driva en organisation som svarar upp emot vår tids krav på arbete med trafiksäkerhet, internkontroll och andra garantier för att moderna krav på ur tiden gångna system upprätthålls.  

Ge denna fantastiska och allmännyttiga insats ett erkännande denna sommar genom att planera in en utflykt till någon av de museibanor, muséer eller andra typer av arrangemang som du kan hitta i informationsbladet “Tågsommar” som finns på denna länk.

 

Foto: Michael Carlsson, Solberga station AB